2020/06/11

Нула до нула

Ботев Пловдив никога, ама никога не е случвал на управници за последните 30 години, Всъщност за повече от 100 лета история, малцина са били тези, които оставят нещо от себе си за да го има клуба и след тях. Брокери, банкери, петролери, концесионери, пълни шарлатани и какви ли не още самовлюбени богаташи яхваха надеждите на претенциозните пловдивчани. И след чували с лъжи, поомесени с безотчетни пари, се изнизваха, оставяйки след себе си хаос, разруха и жълточерни сълзи.

Днес властта е за пореден път в ръцете на неграмотни хора. Заради тях състоянието на Ботев Пловдив е карикатурно, нещо средно между слон в стъкларски магазин, "бял хакер" в министерство и изявление на главния прокурор на Републиката. В момента няма кой от клубната управа да излезе пред жълточерната общественост и простичко да обясни каква е логиката на действията им. Голяма мъка е да кажат какви са приоритетите, амбициите и начините за постигане, защо е избрана тази или онази политика, кой какво прави, защо го прави и кое колко струва.

Съставът на първия отбор е различен на всеки 6 месеца – тотална въртележка на играчи, идат едни, други си хващат пътя. Изглежда нормално за съвременната футболна фабрика, но в ПФК Ботев е като на Маказа лятно време и за жалост обикновено пристигащите са в пъти по-ниско качество от заминаващите. Някои дори са просто като клиенти на НОИ, правят курортно присъствие на КТБ и после направо от там в статистика за историята отиват.

Иначе школата на клуба дава продукция. Засега. Това е все още благодарение на построената от Цветан Василев база и сравнително добрите условия, които предлага за футболно чиракуване. Но не е само да построиш, трябва и да поддържаш, а то не е като да поддържаш високи цени на горивата без оглед на световните котировки. Неможачеството на управата стигна до там, че да си пише сама хвалби в клубния сайт колко голямо постижение било да се достигнат трети места в шампионати на детско-юношеските групи. Е и?

Темата за строежа на клубния стадион се вкисна и няма какво да се коментира, само загуба на нерви и време е. Всичко там си остава с карикатурата 'Март 20-20', достойна за страниците на "Стършел" и "Прас-прес". Струва си обаче да се търси отговор какво означава изразът 'нулева година', защото е подозрително да не би да значи нула на нула в околофутболния мач Пито-Платено.

Двама са тези, които трябва да отговарят. Единият е президентът Самуилов, а другият е Ангел Палийски от директорския борд на дружеството. По градски казано, чичо Сам и бат Ачи. Та тия двамата, какво ги води и държи в клуба си е техен грях, но важно е да им се набие в главите, че за ботевистите си остават две големи нули на таблото на историята. Ботев Пловдив е хронично болен от управленска немощ, а вирусоносители са едни елементарни неможачи. Редно е откровено да ги лекуваме защото знаем кои са и какво работят техните покровители, политически и икономически.

No comments: