2013/12/02

Постижението на 2013

В края на всяка календарна година настъпва време за равносметка. Нашият любим Ботев Пловдив изпраща 2013 година с противоречиво настроение и точно поради това сега най-силно изпъква "постижението на годината". Не връщането ни в евротурнирите, не отпадането ни от там без загубен мач, не поредицата от красиви успехи на терените са най-голямото, което успяхме да направим. Откриването на клубната тренировъчната база в Коматево е Събитието на 2013 година. Нека остане за историята и поколенията, и нека се помни:
Тренировъчният комплекс на клуба включва 5 футболни игрища, многофункционална спортна площадка, писта, пясъчник, възстановителен център, паркинг и трибуна с 2000 седящи места. Базата на „жълточерните” е изградена върху терен от 66 034 кв.м на мястото на стария стадион "Коматево", който клуба взе на концесия за срок от 35 години от Община Пловдив през март 2012 година.
Инвестиционният проект за спортната база е разработен от дружество "Вамос" с водещ архитект Георги Савов и екип в състав: инж. Йордан Милев – "Конструкции", инж. Светозар Бозов – "ВиК", инж. Мошанка Костанева – "Технология", инж. Стефан Стефанов – "Геодезия и ВП", инж. Йордан Гайдаров – "Пътна", инж. Красимир Пишанов – "Електро", инж. Никола Цветков – "ОВК", ланд. арх. Мариана Чакърова – "Паркоустройство". Главен изпълнител на строежа е Инфраструктурна компания АД с управител Валери Карадачки.
Игрища
Четири от новите футболни игрища са с естествена тревна настилка, а едно от тях и многофункционалната спортна площадка са с изкуствена трева. Изградена е писта за бягане с ширина 350 см, като характерен елемент от нея са участъци със стръмни наклони и пясъчник с размери 10/20 м. Основният терен с тревна настилка с размери (105/ 68 м), теренът с изкуствена настилка с размери (105/ 68 м) и многофункционалната площадка с размери (51/44 м) са осветени с прожектори, разположени на метални стълбове.
Трибуна за 2000 седящи места
Към основния терен е изградена частично покрита с метална козирка трибуна. Конструкцията е стоманобетонова. Под нея са разположени санитарни помещения и съблекални за отборите, стаи за съдии, треньори, медицински кабинет, фитнес зала, фен магазин и заведение с 50 места. Монтирани са озвучителна и оповестителна инсталации, видео наблюдение на трибуната, както и охранителни системи по периферията на целия комплекс.
Възстановителен център
В югоизточния край на комплекса е разположен Възстановителен център с хотелска част с РЗП 3600 кв. метра. Сградата е на три нива от запад (партер, 1 етаж и подпокривно пространство) и на четири от изток (сутерен, партер, 1 етаж и подпокривно пространство). На подземното ниво е разположен СПА център с два басейна – с топла и студена вода,  сауна, ледена стая, парна баня и джакузи. В сутерена са изградени и две от общо осемте съблекални предназначени за детско-юношеската школа, както и ресторант с кухня за 100 места.
На партера са обособени фоайе с рецепция и лоби бар, зони за рекреация и игри, административни офиси на клуба и още 6 съблекални за детско-юношеската школа.
На следващите две нива - коти +3,50 и +6,50, са разположени по 17 хотелски стаи, една учебна зала за 30 човека и два апартамента.
Вертикалната комуникация в сградата се осъществява с две стълбищни клетки и асансьор.
Сградата е с монолитна стоманобетонова конструкция от безгредови плочи, рамки, колони и ядра. Външните стени са изградени от 25 см керамични тухли, топлоизолационна система и декоративна фасадна мазилка и облицовка.
Инфраструктурата на комплекса
За целия комплекс са осигурени места за паркиране на 6 автобуса и 88 леки автомобила, които са разпределени съобразно отделните функционални зони.
За поддръжката на терените с естествена тревна настилка са изградени подземна автоматична поливна система и чимово стопанство. Осигурено е противопожарно водоснабдяване за целия комплекс.
Изградени са обслужваща сграда, предназначена за гараж на техниката за поддържане на терените, нов сондаж, помпена станция, складове и прочие. На входа на базата откъм улица "Воден" е изградена сграда за охрана и видеонаблюдение на комплекса.
Изградените спортни терени, трибуни и сгради съответстват на действащите строителни нормативи по отношение на функционалност, надеждност на конструкциите и дълготрайност на използваните материали, както и на изисквания за пожарна и аварийна безопасност и евакуация при масово събиране на хора.

No comments: