2010/12/23

Паметната 2010 година

2010 отминава, оставяйки забележителни събития в историята на Ботев Пловдив и дано поколенията след време с основание я нарекат "революционна". 
"Нека забравим последните 10 години от историята на нашия клуб"- публично призова наскоро една от легендите на нашия отбор. Скъпи Чико, нищо няма да се забрави, никой не трябва да бъде забравен. Не би следвало с лека ръка да изтрием онова, което му се случи на любимия клуб през последното десетилетие. Раните ще заздравеят, но споменът трябва да остане и като камбана да кънти през годините нататък, да държи съзнанието будно, винаги да помним колко е тънка границата между добро и зло, деня и нощта!
...you can't trust freedom when it's not in your hands, when everybody's fighting for their promised land ("Сivil War", Guns N Roses)
Себелюбието, ината, простащината, алчността и лицемерието не са само черти от характера на един жител на известно пловдивско предградие, а са постоянни спътници на човешката природа и никой не е застрахован, че няма да има среща с тях и в бъдеще. Трябва да се помни. Никой никога не може да гарантира безоблачно бъдеще и стойността на една публика е точно в това - да помни историята си и да отстоява традициите, да си пази клуба!
Годината започна в пълна неизвестност около съдбата на отбора - Христолов правеше отчаяни опити да стартира първенството с каквото може за да спаси кожата на своето практически несъстоятелно дружество. До последно не се знаеше дали изобщо ще има играчи, които да носят жълто и черно през пролетния полусезон на 2009/10. Скалъпи се на две, на три формация от анонимни италиански полупрофесионалисти, готвещи се на лагер-сбор в някакво градче на Апенините и така съставения отбор кацна ден преди подновяването на мачовете. Тоталната съпротива на привържениците и обсадите на булевард "Източен" 10, летище "Враждебна", хотел "Беркут" в крайна сметка излъчиха победител в сагата "Христолов vs Пловдив" - БФС изхвърли административно отбора на ПФК Ботев 1912 АД за състезателната година и от тук започна разплитането на миризливия чорап от Брягово. Съдбата на клуба изцяло вече зависеше от характера и способностите на своите привърженици. 
Следваха юридически хватки. Сдружението с нестопанска цел "Ботев" (по Закона за лицата и семейството), предходник и съучредител на Професионален ФК Ботев 1912 АД (по Търговския закон) анулира участието си и делегираните през 1999 година права за преобразуване в търговско предприятие. Десетгодишния срок за погасяване на задълженията на Сдружението отдавна бе изтекъл, а пък от своя страна Христолов имаше малък, но решителен пропуск в тънките си сметки - бе забравил да ликвидира де юре организацията-предшественик на АД-то. Така Сдружението възкръсна и пое съдбините на "отбора най-велик"...

Краят на 2010 заварва любимия ни Ботев Пловдив да играе в Югоизточна "В", чувства се добре на първа позиция, в добро здраве от най-много точки и най-голяма посещаемост в България!
Безпристрастната оценка от София на националните футболни номинации за 2010 посочи БПФК като -  
"Феникс на годината"
В тази категория има особена игра на думи и значения - хем е намесена думичката фен, хем го има мотивът за възродилата се от пепелта птица. Разбирайте го както искате, но победител е пловдивският Ботев. След епичната битка с Христолов и победата на запалянковците легендарният отбор започна отначало и се върна в калта на родния футбол да мери сили с Гигант, Асеновец и Загорец. Въпреки тази сериозна конкуренция на мачовете на Ботев идват хиляди жълто-черни ултраси - от почти хиляда на гостуване до 5 и даже 6 хил. на домакинство. Което, простете ми клишето, ни връща вярата във футбола в България.
(в-к "7 дни Спорт", бр. 5966 , 23/12/2010) 

Тези скромни думи, казани по наш адрес, нека бъдат Коледната честитка за ботевистите-възрожденци, хората, които изнесоха на плещите си възстановяването на най-старият футболен клуб от пепелищата на разрухата. 


No comments: