2013/06/12

Non bis idem

Последните дни масово се спекулира със събития, свързани с нашия клуб и с тригодишна давност. Немалко вестникари смело и безотговорно правят аналогии между сегашната ситуацията Литекс-ЦСКА и тази на Ботев с Металик Сопот. Тъй като мнозина не знаят или не са разбрали точно какво се случи през 2010 година, ще е добре да осветлим паметта на искащите да знаят с помощта на анализ от един юрист, участвал в жълточерните събития от Април`2010.

След 1990 година в БГ-футбола започва реорганизация, като клубовете, които дотогава са обществени организации, се задължават да се регистрират в съда по тогава действащия Закон за лицата и семействата. Именно като следствие на тази реорганизация всички футболни отбори в България правят едно и също - извършват съдебна регистрация. Нашият клуб се регистрира като сдружение и до 1999 година се състезава в А група като организационната му форма бе Сдружение ФК Ботев. Председатели на Управителния съвет на дружеството в периода 1990-1999 година са всички познати ни като "президенти" - Виден Апостолов, Христо Данов, Михаил Маркачев, Васко Нинов и т.н., та чак до Димитър Хростолов-Селския.

През 1999 година влиза в сила Закона за спорта, според който всички дружества, които развиват професионален футбол, следва да бъдат пререгистрирани вече не по Закона за лицата и семействата, а по Търговския закон като акционерни дружества. Изисква се също в наименованието им да фигурира словосъчетанието "професионален футболен клуб". Следствие на тази нова юридическа норма Сдружението провежда свое общо събрание на което са взети следните по-важни решения:
  • Да бъде регистрирано акционерно дружество с фирма ПФК Ботев 1912 Пловдив АД
  • Управителният съвет да предприеме действия новорегистрираното АД да бъде вписано в БФС на мястото на Сдружение ФК Ботев.
През 1999 се регистрира акционерното дружество "ПФК Ботев 1912 Пловдив" в което около 90% от акциите придобиват основно членовете на УС на Сружение ФК Ботев - Христолов, Дервенков, Павлов, Груев и други, т.е. хората, които са издържали с парите си клуба към онзи момент. След регистрацията на АД-то управителния съвет информира с писмо БФС, че неговото място в А група и в редиците на БФС следва да заеме отбора на ПФК Ботев 1912, след което отборът ни се състезава в първенствата и турнирите под тази организационна форма. Следва да се отбележи, че между новосъздаденото АД и старото сдружение няма каквото и да е било правоприемство и АД-то не поема дълговете на сдружението към държавата и трети лица, тъй като съгласно законът, едно АД по Търговския закон не може да бъде правоприемник на едно сдружение по Закона за лицата и семействата.

Именно поради липсата на юридическо правоприемство в уставите на всички новосъздадени АД-та на клубовете в страната бе записан следния текст: "Дружеството е наследник и приемник на историята на...", който текст например в устава на преименувалото се на "Локомотив Пловдив 1936" кюстендилско АД "Велбъжд" гласеше следното: "Дружеството е наследник и приемник на историята на Локомотив Пловдив и Велбъжд Кюстендил". Всеки запознат с търговското право знае, че наличието на подобен текст в устава на едно дружество не означава нищо и всеки търговец може да запише в Устава на своето дружество текст според който е наследник и правоприемник на чиято си иска история. Този текст бе за замазване очите на феновете за да не разберат те същинската цел на приемането на Закона за спорта - футболните клубове да се превърнат в частни търговски дружества (АД-та), вместо обществени организации (сдружения), а натрупаните към онзи момент дългове от сдруженията да не бъдат платени.

И така, през 1999 година нашия Ботев Пловдив заигра под името "ПФК Ботев 1912" в първенствата и турнирите на БФС и юридическата табела "ФК Ботев" заглъхна за феновете и тогавашните му членове. За наш късмет (и щастие) сдружението не бе закрито или ликвидирано, а просто не осъществяваше каквато и да е било дейност.

През 2010 година в хотел "Империал" бе проведена среща на наши привърженици и легендарни футболни деятели, на която се търсеше вариант как клубът ни да продължи без Христолов и АД "ПФК Ботев 1912 Пловдив", в което той държеше контролния пакет акции. По време на тази среща адвокат Георги Несторов спомена, че регистрираното по Закона за лицата и семейството, Сдружение ФК Ботев съществува в правния мир и няма юридически пречки дейността му да бъде възобновена. Повечето от присъствуващите се обединиха около идеята, че е по-добре да възобновим дейността на съществуващото сдружение, отколкото да регистрираме ново дружество, тъй като именно това сдружение е истинският юридически наследник на съществувалия преди 1990 година футболен клуб. В това число на старата му история от преди 1989, преди 1985, преди 1971, преди 1967, 1966, 1951, 1947, 1944 с имена като СК Ботевъ, Ботев-Шипка, ДНВ, СКНА, КЦМ Ботев, АФД Тракия, ФК Тракия. 
След като решението за възобновяване на дейността на Сдружение ФК Ботев бе взето се предприеха стъпки за свикване на Общо събрание на това сдружение, на което общо събрание да бъдат направени следните по-важни промени:
  • Приемане на нов Устав на сдружението - това се налагаше, тъй като през 2010 година Закона за лицата и семейството бе отменен и на негово място действаше Закон за юридическите лица с нестопанска цел.
  • Избор на нов Управителен съвет - в стария съвет председателят бе Димитър Христолов-Селяка.
  • Добавяне в наименованието на думата "професионален".
Така се стигна до свикването на Общо събрание на Сдружение ФК Ботев, на което събрание бе приет нов Устав, бе избран нов УС и името бе променено на Сдружение "ПФК Ботев".

Новоизбраният УС възстанови членството на сдружението в БФС и предприе стъпки за сформирането на отбор и решаването на най-важния въпрос: "От коя група да стартира участието си в първенството този отбор?". След проведени консултации с БФС бе решено, че единственият вариант пред Сдружение "ПФК Ботев" е да започне участието си от В група, но за целта трябваше да се предприемат действия по придобиването на т.нар. "право на участие" от отбор, който го притежава. Единственият законен начин да бъде придобито такова право бе Сдружението да се обедини с друг отбор, който притежава такова право и затова се пристъпи към вливането на сдружение "Металик Сопот" в сдружение "ПФК Ботев", при което вливане нашето сдружение пое активите и пасивите на дружеството от Сопот. В това число се включват всички задължения на сопотското сдружение, но и правото да участва в състава на В група. Беше подписан договор между двете сдружения , а освен това бяха проведено изрично Общо събрание на сдружение ‘Металик Сопот”, което взе решение да се ВЛЕЕ в сдружение ‘ПФК БОТЕВ”, както и общо събрание на сдружение „ПФК БОТЕВ”, което взе решение да приеме вливащото се сдружение. При това вливане сдружение "Металик Сопот" прекрати своето съществуване, така както през 2001 година прекрати своето съществуване тогавашното АД на Локомотив Пловдив, което се вля в АД-то на Велбъжд и то бе преименувано на АД "Локомотив Пловдив 1936". Понастоящем в Сопот са регистрирали ново сдружение което започна участието си от регионалните групи и което няма нищо общо със сдружението, което се вля в Сдружение "ПФК Ботев" и прекрати своето съществуване. 

През 2011 Сдружение "ПФК Ботев" регистрира АД "Професионален футболен клуб Ботев", като запази за себе си 10% от акциите, а останалите 90% бяха дадени на АД "ТЦ ИМЕ" (фирма от портфейла на Цветан Василев), след което отборът ни започна участието си в Б група като АД "ПФК Ботев". Всяко от гореописаните действия е било вписано със съответните съдебни решения на Пловдивския окръжен съд, а относно АД – в търговския регистър на Републиката.

Не съм запознат подробно с изискванията на УЕФА, но юридическата и житейска логика сочат, че не следва да има каквито и да е било пречки отборът ни да участва в Европа още тази година.



Ако приемем, че изискването за 3 години касае юридическата форма, под която един клуб се състезава в първенствата и турнирите, то АД "ПФК Ботев" не би могло да получи лиценз за Европа, тъй като е създадено през 2011 година. Тук обаче отваряме търговския регистър и откриваме следното: АД "ПФК Лудогорец 1945" е създадено през 2010 (преди влизането на отбора от Разград в А група, като дотогава отборът се е състезавал като сдружение "ПФК Лудогорец"), а е получило лиценз за участие в турнирите на Европа през 2012 година. От тези факти правя извода, че изискването за 3 години не касае юридическата форма, под която един клуб се състезава в първенствата и турнирите.

 По същата логика изискването за 3 години не може да касае и годините на членство в БФС, тъй като е невъзможно АД "ПФК Лудогорец 1945" да е било член на БФС преди създаването си през 2010 г.
одина.
 
При така създалата се ситуация по-вероятно е 3-те години да касаят така нареченото "право на участие" или "лиценз" в първенствата и турнирите на БФС. АД "ПФК Лудогорец 1945" е носител на "правото на участие" на сдружение "ПФК Лудогорец" (не съм сигурен в точното име - в него може да има година или Разград), което очевидно е по-старо от 3 години и затова клубът е получил лиценз за участие в евротурнирите и през 2012 година участва в квалификациите на Шампионската лига.

Сега стигаме до най-същественото и това е отговорът на два въпроса:

На кое "право на участие" е носител АД "ПФК Ботев"? и
На колко години е това "право на участие"?

Отговорът на тези въпроси е даден в коментарите ми по-горе и той е следният: АД "ПФК Ботев" е носител на "правото на участие" на Сдружение "ПФК Ботев", което е на възраст над 3 години.

 Надявам се, че след като се прочетат горните редове ще стане ясно, че няма как на отборът ни да бъде отказан лиценз за евротурнирите, тъй като това би означавало, че миналата година такъв лиценз е даден неправомерно на АД "ПФК Лудогорец 1945".

 

Моля оттук нататък пловдивчани да престанат да четат журналистически измислици от рода на "Ботев има проблем с участието си в Европа" и "Отбор от Сопот играе в А група" и да им вярват на профанските им изцепки. И би следвало всички медии, футболни фенове и симпатизанти на БПФК да направят ясната разлика между това, което се случва по оста София-Ловеч и това, което се случи в Пловдивград преди три години.

No comments: