2013/06/13

Вечната наша надежда - Ботев ДЮШ

Ботев Пловдив започва да развива своята детско-юношеска школа веднага след като футболът в Пловдив и България започва регулярно организиран живот след Първата Световна война. В самото си начало, нашият клуб е съставен от средношколци и поради тази проста причина не е имало обособено направление за подготовка на подрастващи играчи. През 1922 управителният съвет взима решение да се създаде клубна секция, занимаваща се само с футболното обучение на децата в Пловдив, а задачата е възложена на Никола Щерев-Старика, Тодор Манев и Жак Грайф. През 1924 Старика е командирован на 40-дневен треньорски курс в Австрия и след завръщането му цялата дейност на ботевистката школа е организирана по подобие на тези от Средна Европа. Първоначално са сформирани 3 юношески отбора - "Черният", бил е нещо като резервен отбор на представителния тим, "Жълтия" и "Трикольор". В последствие са създадени детски тимове, без възрастово разделение както е в наши дни, а просто обособени по квартали и махали. Това са били отборчета с имена, свързани с живота и поезията на нашия клубен патрон, Христо Ботйов - "Калофер", "Радецки", "Козлодуй", "Дунав", "Вола", "Околчица", "Балкан", "Хайдути", "Чавдар", "Хаджи Димитър". В периода 1924-1926 отборите от школата са играели помежду си във вътрешноклубен шампионат, който стартирал винаги през април месец.


 
От 1930 Пловдивската спортна област започва да организира официални шампионати за ДЮШ. Нашите стигат през 1931 до финал при юношите, но го губят от Сокол Пловдив с 0:1, две години по-късно отново губят последния мач, този път от Ботев Пазарджик 2:2, 0:0 и 1:3. 

През 1933 начело на младежката секция на футболния клуб застава Илия Иванов, учител по физическо в Пловдивската мъжка гимназия. През 1938 за началник е определен Живко Младенов. Той вложил много свои пари и средства за материалното благосъстояние на школата, но поради разногласията му с младежката политическа организация "Бранникъ" бил отстранен от поста през 1942, година преди края на мандата му. С неговото отстраняване фактически се разбила стройната организация на нашата ДЮШ и едва в края на 50-те Ботев Пловдив възстановява своята работа с подрастващи футболисти. Допреди това представителният отбор разчитал на млади попълнения единствено от войници, тъй като клубът е бил ведомствен на Пловдивския гарнизон. Основоположник на съвременната "Ботев ДЮШ" е големият спортен педагог Косьо Енчев, светла му памет. Хронология на успехите ни оттогава:
1959 - Извоювано е първото национално отличие след като детския отбор на клуба става шампион на страната.

1961 - Пак детския отбор печели бронзовите медали

1966 - Формира се Елитна юношеска група за "старшата възраст" на клубовете, като мачовете се играят непосредствено преди срещите на мъжките отбори.

1973 - Шампиони при децата, отборът ни е воден от треньора Атанас Хари Георгиев.

1974 - Юноши-старша възраст печелят Елитната група и стават шампиони на България. В този отбор са Александър Иванов, Славчо Хорозов, Петър Зехтински и Спас Джевизов.

1976 - Нова титла в Елитната група, този път за поколението на Атанас Маринов, Митко Аргиров, Коце Костадинов, Георги Славков, Трифон Пачев и др.

1978 - Пак титла в шампионата на Елитната юношеска група! Сред победителите са Марин Бакалов, Димитър Младенов, Румен Байрев, Струмен Авков.

1979 - Поредна титла в Елитната група! Общо 4-та за клуба с отбора на Благой Блангев, Васко Василев, Иван Михайлов, Красимир Стоянов, Емил Моллов и Митко Младенов.

През 1980 се изиграва последния шампионат във формат на единна Елитна репбликанска група за юноши. За 14 години на своето съществуване, ние я печелим четири пъти! 

Форматът се променя - започват да се провеждат градски юношески първенства и от там държавни финали - но нашите пак са сила.

1982 - Шампиони при юноши-старша възраст и при новия формат с отбора на Владо Чернев, Цецо Дерменджиев, Минчо Минчев, Красимир Иванов и др.

1985 - Шампиони при юноши-младша възраст. В този отбор са Христо Тенев, Михаил Ролев, Лазар Въчков, Георги Чакъров, Христо Коилов, Петър Пенчев, Петър Къртев.

1986 - Вицешампиони на страната при старшата възраст, след като губим на финала от Дунав Русе с дузпи. В този отбор са Георги Чакъров, Бо Хвойнев, Ясен Петров и др.

2002 - Шампиони на Републиката отново! Отборът е с Георги Андонов и Даниел Божков.

2003 - Вицешампиони при старшата възраст. 

2005 - Вицешампиони след злощастна загуба с дузпи на финала срещу ЦСКА. 

През настоящата 2013 година се очаква клубът ни да завърши строителството на Тренировъчна база "Коматево", където на едно място да се подготвят всички отбори от школата. И като допълнение на тази амбиция се проведе конкурс за назначаване на тренери в ДЮШ. Добре е да знаем кои са призвани да подготвят нашите футболни надежди:


No comments: