2017/08/03

Без илюзии


Съдбата на Дома на ботевизма в квартал Каменица е в ръцете на банда мерзавци …"но помощ не иде, от никъде взорът надежда не види". При лисата на каквото и да е правораздаване, правоналагане и справедливост едва ли скоро ще ни споходи радостта да имаме големи мачове на наша земя. То навремето за измамника Христолов не се намери институция, която да го постави на мястото му, та за тия сегашните душмани ли.
Но #Кои са те? Важно е да ги знаем и помним, защото късата памет у българина помага на мерзавците да живеят в спокойствие и богатство. Та въпросните са от кол и въже помияри, събрани без никакъв критерии или ценз, но с властови позиции – парламент, съд, прокуратура плюс онези, които финансово и медийно ги крепят в името на гешефта.
Постъпките им са драстични примери за мерзост - малко префинен рекет, малко съдебни дела за въобразени или нагласени "нередности", малко патост от "разследваща журналистика" и гешефтът се пече, скарата е включена. Така се ликвидират противници и инакомислещи. Нанасят им се морални и финансови загуби, които някои трудно преодоляват. Истината се омесва с полуистина, а когато се наложи се говорят откровени лъжи или пълни безсмислици. Задължителната подправка за скарата е да има драма, да има потресаващи разкрития и загадъчни обещания за "когато му дойде времето".
Начините да се ограби чуждият труд, да се спре чуждият успех с принуда за продажба по номинал (или дори по-ниско) са по шаблон, схема, която действа елементарно и се спазва по ноти. Различията, доколкото ги има, са продиктувани от "според зависи".


Първо, в медия-бухалка (печатен парцал) се пуска поръчкова статия с компрометиращ характер за определен бизнес или личност. Изборът на медия от типа на вестник "Труд" на Блъсков (това лице е в схемите от времето на Първа частна банка и банка "Моллов" от началото на 90-те) не е случаен. След появата на статията се задействат всички клоаки под контрола на Медийната група "Мама & Гамен" в интернет, телевизиите и радиостанциите. Важната за целта информация нараства като лавина и чрез стотици преповтаряния се набива в общественото съзнание като достоверна.
Втората стъпка е прокуратурата да се самосезира или някой удобен човек да я сезира. Следва образуване на досъдебно производство, нароченият човек (или бизнесът) влиза в съдебната центрофуга, предявяват му обвинения и губенето на време и пари започва да тече. Тормозът се допълва от данъчни проверки, намеса на държавни комисии, които имат отношение към предмета на дейност на съответната компания. Цялата сила на властта се стоварва върху човека, партньорите му, компанията или всеки, който не се подмаже на рекетьорите.
Третият етап е вече отправянето на самата рекетьорска оферта. Със съответната нарочена жертва се среща упълномощен помияр, който от името на бандата предлага решаване на съдебната измишльотина в полза на засегнатия, както и спиране на кампанията и непрекъснатите проверки. Но срещу продажба на бизнеса по цени, нямащи нищо общо с реалната му стойност или срещу закриването на дейността!
При евентуално приемане на офертата, центробежната струя от съда приключва набързо, компанията или бизнеса се прехвърлят на посочен от бандата адрес (в повечето случаи фирма-офшорка) и започва източването на кинти, активи и ценности.
С някои разлики от описания по-горе шаблон, тази врътка бе приложена на КТБ и стана емблематична за #КОЙ. Първо бе направено предложение за прехвърляне на част от активите и след като Цветан Василев отказа, последва връщане към бухалката и изкуствен фалит на банката. Журналята, угоявани от "Мама & Гамен" бяха командировани да висят пред офисите на КТБ за да съобщават за паника и "струпвания на хора, които теглят парите си". ДАНС и прокуратурата изпратиха юнаците си, това бе широко отразено и естествено последва зрелищният колапс. В БНБ по това време играеха табла, а на белот Искров, Бареков, Джамбазки и Лазов трошиха всичко наред.
За параван се ползва прокуратурата. Тя естествено се самосезира, дълбоко възмутена от наглостта на задкулисието, мобилизира се да предотврати крушението на човечеството. Да се очаква нещо от това действие е наивност. Просто след известно време ще бъде обявено, че не са открити доказателства или просто ще се разчита на късата памет на обществото и послушните медии. 
В момента на никой от #КОЙ не му е до строителство на стадион, защото са на ход няколко нови постановки за гешефт, естествено, след съответната кампания в "Труд" и Канал3 под мотото "Еди-кой си – острие на задкулисието”. И няма време за губене, а още повече пари за харчене да се направи нещо полезно, нещо, което да е за хората на Пловдив и Тракия.
С публикация на Блъснатия Петьо започна атака срещу една солидна телекомуникационна компания. Заглавието е симптоматично "Случаят Булсатком", а подзаглавието дава насока на удара "Как фирма, неплащаща с месеци заплати на служителите си и с дълг от 180 милиона долара изстрелва сателит?". Очевидно жертвата вече е набелязана,  атаката е ясна, целта е откриване на възможност за следващата стъпка в обладаването на посочения адресат. 
Та това са мерзавците срещу които днес стои пловдивският ботевизъм.
Това могат те - да вземат чужд бизнес, някой друг да работи за тях, а с медии и рейдърство да си гепват каквото им хареса. Проблемът им сега обаче е съществен и това косвено се отразява на нашата орисия с Колежа.
В момента #КОЙ дължат много пари, богатството им е виртуално, крепи се на политическата протекция, но откъм живи пари в наличност е тотал щета, пълен блъф. Имат срок до края на годината да изчистят разни дългове, но пък са недопускани до кредитиране от европейски банки, а българските са ограничени от нуждите на собственото си оцеляване и не могат да дават кредити за рефинансиране. Остава им да разчитат на държавната банка за развитие - но и там нещата са стигнали до ръба. Щом и руските ченгета го разбраха.... а при тях нещата са грубички, когато им дължиш пари. 
И за това трябва сега на всяка цена #КОЙ да рестартират някакъв проект, някакво "белене", южен поток, магистралка, ндк-а…да дадат "бизнес", да вземат поръчки и пари от държавата - изобщо спешно се нуждаят от кеш. 
И поради вси това скоро пари за Колежа няма да има, защото сме в ръцете на тази банда мерзавци. 
Господ да ги накаже!

No comments: