2011/01/16

Bloody Sunday morning


Фундаментът на хуманитарното право в модерността се състои в отношението на държавната власт към всяка човешка личност без оглед на социална позиция, образователен ценз, физическо състояние. Това е израз на разбирането, че всеки индивид е живо същество, чието достойнство има значение и вътрешноприсъща ценност за реализиране на живота си по свой избор. 

Въпреки спецификата на своята рутинна дейност, полицията не трябва прави изключение и да се отклонява от исконното право на гражданското общество – дължимо уважение към всеки свободно крачещ по улиците човек. Несъмнено би било много полезно – и естествено би увеличило колективната сигурност в обществото – ако полицията бе в състояние да праща в затвора редови граждани, смятани за заплашващи сигурността на другите, без протакането и възможните усложнения на съдебните дела. Всъщност би било от голяма полза, ако във войната с укриването на данъци, рекета, прането на пари и наркотиците можеха да се затварят хора, за които няма юридически издържани доказателства за извършено престъпление. Ние, народът, данъкоплатец и гласоподавател, не даваме на полицейските си сили такава възможност, колкото и голяма полза да би донесла, защото считаме, че човек разполага с правото да не бъде третирани по никакъв драстичен начин, произтичащ от волността на действията и преценката на хората с власт.

Задържането в клилия е крайна форма и не може да се оправдае налагането на такова наказание върху някого само по полицейско подозрение. Опазването на нощната тишина и спокойствие по улиците на Пловдивград по никакъв начин не може да бъде аргумент за полицейски произвол, освен ако полицаите не смятат, че животът на другите не струва нищо. Нарушение на правото е политиката на пловдивската полиция да осъжда публично в своите информационни бюлетини хора, заподозрени в престъпление без обвинение и без съдебен процес, или да се задържат хора, които не са сторили нищо нелегално, но са преценени от жандармите като опасни.

Възможно бе народът, като върховен суверен, да позволи на полицейските си служби сами да съдят онези, които са арестували, без да се допуска запознаване на арестантите с доказателствата срещу тях и възможността те да ги оборят, без съдебно преразглеждане на присъдата и това да бъде достатъчна справедлива процедура в случаите на улично насилие. Ала това не се е случило. Обратно, стигнали сме като общество до мисълта, че процедиране по такъв способ не би било достатъчно справедливо да оправдае огромната вреда и обида, каквато представлява пращането в затвора на група футболни привърженици, набедени за улични хулигани.

Това е напомняне към всички властимащи по повод на полицейските своеволия спрямо малка група бултрас и отзвука от уличната случка в квартал Капана. В сутрешните часове на неделя, 16 януари 2011, българската полиция с поведението си показа, че не смята хората от улицата за пълноправни човешки същества. Още недоспали си от полицията побързаха да разпространят тяхната версия за случката:
Девет хулигани са в ареста заради участие в масов бой пред заведението "No sense" в Капана. В ареста ще останат за едно денонощие. Задържаните са на възраст между 17 и 31 години и по първоначални данни са привърженици на Футболния Ботев. Инцидентът възниква около 1 часа сутринта. Полицейски автопатрул забелязва група от 50-ина човека, движеща се в посока на популярен нощен бар на улица "Евлоги Георгиев". Минути по-късно е получен сигнал за възникнал масов побой пред въпросното заведение. Пристигналите на място полицаи успяват да задържат няколко от участниците в боя, като всички били в нетрезво състояние и се държали агресивно. Приятели на задържаните в опит да ги освободят започнали да хвърлят камъни и бутилки по полицейските служители и автомобилите. Хулиганстващите лица са изтласкани към площада на Джумаята, но там те продължават с изстъпленията си. Констатирани са счупени витрини на сладкарницата на джамията и поражения върху околни сгради.  Напоследък в боеве между футболни агитки пострадаха няколко пловдивски заведения...

Има и още, но не си струва четенето. В общи линии случката е повече от обичайна за пловдивските улици - спречкване между две пируващи компании след което бой помежду им. Идват полицаите и поголовно задържат единствено по подозрение за участие. Остават въпросите. Защо граждани ще бъдат съдени, понеже са имали дързостта да подадат жалби срещу произвола на стражарите? Защо са задържани граждани, които изобщо не са влизали в пререкания?

The Plovdiv City police department has stated a formal communiqué on a street disturbance in the neighbourhood of Kapana:
The Police Department claims a mass brawl was prevented in front of a pub in the very early morning of Sunday as nine people were detained for a 24-hour custody. Allegedly all suspected men are football fans of the local team Botev Plovdiv. About 1 a.m, a bunch of 40-50 run rampage in the vicinity of the Evlogi Georgiev Street. Twenty minutes later they attacked with stones and bottles the task force dispatched to the incident. Two cars suffered damages in the morning turmoil. Nine arrested are aged between 17 and 31.

No comments: